Wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI) - obszar zagrożony na terenie gminy Raciąż
Do obszarów objętych ograniczeniami, określonego jako obszar zagrożony zostały włączone miejscowości w gminie Raciąż: Bielany, Budy Kraszewskie, Charzyny, Grzybowo, Jeżewo-Wesel, Kocięcin Brodowy, Kocięcin-Tworki, Kodłutowo, Komunin Nowy, Kraszewo-Czubaki, Pólka-Raciąż, Sikory, Szczepkowo, Unieck, Żychowo.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Płońsku informuje, iż 28 lutego 2025r. zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Województwa Mazowieckiego rozporządzenie Wojewody Mazowieckiego z dnia 27 lutego 2025 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatu żuromińskiego, mławskiego i sierpeckiego (Dz. U. Woj. Maz. 2025 poz. 2020).
Na podstawie rozporządzenia do obszarów objętych ograniczeniami, określonego jako obszar zagrożony zostały włączone miejscowości w gminie Raciąż: Bielany, Budy Kraszewskie, Charzyny, Grzybowo, Jeżewo-Wesel, Kocięcin Brodowy, Kocięcin-Tworki, Kodłutowo, Komunin Nowy, Kraszewo-Czubaki, Pólka-Raciąż, Sikory, Szczepkowo, Unieck, Żychowo.
W obszarze objętym ograniczeniami, wprowadzono następujące nakazy:
Transport zwierząt i produktów przez obszar zagrożony jest realizowany:
a) bez zatrzymywania lub rozładunku na obszarze objętym ograniczeniami;
b) w pierwszej kolejności z wykorzystaniem głównych autostrad lub głównych połączeń kolejowych;
c) unikając przejazdu w pobliżu zakładów, w których utrzymywane są ptaki.
Nakazano wprowadzić dodatkowe środki bezpieczeństwa biologicznego polegające na niezwłocznym przeprowadzeniu dodatkowej dezynfekcji gospodarstw, w których utrzymywane są ptaki, środkiem dezynfekcyjnym figurującym w rejestrze preparatów biobójczych stosowanym zgodnie z instrukcjami zawartymi w kartach charakterystyki środka, który może być stosowany w obecności zwierząt, z których lub od których pozyskuje się produkty pochodzenia zwierzęcego.
Dezynfekcja, o której mowa w powyższym akapicie, dotyczyć ma w szczególności:
a) budynków, w których utrzymywany jest drób, w tym ich powierzchni zewnętrznej i wewnętrznych pomieszczeń ze szczególnym uwzględnieniem wszelkich otworów wentylacyjnych;
b) dróg wewnętrznych na terenie gospodarstw;
c) sprzętu, urządzeń oraz przedmiotów używanych przy utrzymywaniu drobiu.
Wyżej wymieniona dezynfekcja musi być udokumentowana, zaś dokument potwierdzający wykonanie jej, musi być przechowywany przez podmiot utrzymujący drób do czasu zniesienia obszaru z ograniczeniami.
Wszystkie podmioty i gospodarstwa posiadające drób muszą niezwłoczne zabezpieczyć nawozy naturalne gromadzone na polach i w otoczeniu budynków gospodarskich poprzez ich nakrycie folią zabezpieczającą przed dostępem dzikiego ptactwa.
Dodatkowo w obszarze zagrożonym zostały nałożone nakazy:
1) trzymanie ptaków oddzielnie od innych zwierząt;
2) zapewnienie dodatkowego nadzoru w celu zidentyfikowania dalszego rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) do zakładów, poprzez niezwłoczne informowanie właściwego miejscowo, powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych w zakładach;
3) zastosowanie odpowiednich środków dezynfekujących przy wejściach i wyjściach z gospodarstw utrzymujących drób;
4) zastosowanie odpowiednich środków bioasekuracji w odniesieniu do wszystkich osób mających styczność z ptakami utrzymywanymi bądź wszystkich osób wchodzących do gospodarstwa lub opuszczających go, a także w odniesieniu do środków transportu, aby zapobiec ryzyku rozprzestrzenienia się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) poprzez:
a) wykorzystywanie do przemieszczania ptaków utrzymywanych oraz produktów z tych ptaków w obrębie i z obszaru zagrożonego oraz przez taki obszar środków transportu skonstruowanych i utrzymywanych w sposób zapobiegający wszelkim przeciekom lub ucieczkom zwierząt, produktów lub wszelkich elementów stanowiących zagrożenie dla zdrowia zwierząt,
b) niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanych do transportu ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do zakładu lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI),
c) stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące do gospodarstwa lub z niego wychodzące, w celu wykluczenia rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI);
5) prowadzenie ewidencji:
a) wszystkich osób odwiedzających zakład i aktualizowanie jej, oraz udostępnianie jej właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii na jego wniosek,
b) czyszczenia i odkażania środków transportu, wykorzystywanych do transportu ptaków oraz produktów od nich otrzymywanych,
6) niezwłoczne usunięcie zwłok drobiu lub innych ptaków poprzez unieszkodliwianie całych ciał lub części martwych lub uśmierconych ptaków zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 1069/2009;
7) utrzymywanie ptaków w zamknięciu.
Na obszarze zagrożonym zakazuje się:
1) przemieszczania z gospodarstw i do gospodarstw ptaków;
2) odnowy populacji ptaków łownych;
3) organizowania wystaw, targów, pokazów i innych zgromadzeń ptaków, w tym ich pozyskiwania i rozpowszechniania;
4) przemieszczania jaj wylęgowych z zakładów;
5) przemieszczania świeżego mięsa i podrobów z ptaków, pochodzącego od ptaków utrzymywanych i ptaków dzikich z rzeźni lub zakładów obróbki dziczyzny;
6) przemieszczania produktów mięsnych uzyskanych ze świeżego mięsa ptaków z gospodarstwa;
7) przemieszczania jaj do spożycia przez ludzi z gospodarstw;
8) przemieszczania z gospodarstw produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego pochodzących od lub z ptaków utrzymywanych, z wyjątkiem całych ciał martwych zwierząt lub części ich ciał.
Zgodnie z rozporządzeniem następujące produkty są zwolnione z ww. zakazów:
1) produkty pochodzenia zwierzęcego uznawane za bezpieczne towary, zgodnie z załącznikiem VII rozporządzenia nr 2020/687, w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI);
2) produkty pochodzenia zwierzęcego, które zostały poddane właściwej obróbce zgodnie z załącznikiem VII rozporządzenia nr 2020/687;
3) produkty lub inne materiały, które mogą rozprzestrzenić wysoce zjadliwą grypę ptaków (HPAI), pozyskane lub wytworzone przed okresem monitorowania tj. wcześniej niż 21 dni,
4) produkty wytworzone na obszarze zagrożonym, które pozyskano od lub z ptaków utrzymywanych:
a) trzymanych poza obszarem zagrożonym,
b) trzymanych i poddawanych ubojowi poza obszarem zagrożonym, lub
c) trzymanych poza obszarem zagrożonym i poddawanych ubojowi na obszarze zagrożonym;
5) produkty pochodne.
Zakazy, o których mowa w ust. 3, obowiązują w odniesieniu do produktów, o których mowa w ust. 4, jeżeli:
1) produkty nie były wyraźnie oddzielone w trakcie procesu produkcji, przechowywania i transportu od produktów, które nie kwalifikują się do wysłania poza obszar objęty ograniczeniami zgodnie z rozporządzeniem nr 2020/687; lub
2) właściwy miejscowo powiatowy lekarz weterynarii posiada dowody epizootyczne epidemiologiczne na rozprzestrzenienie się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na te produkty, z nich lub za ich pośrednictwem
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Płońsku na zasadzie odstępstwa od zakazów określonych w § 8 ust. 3-5 rozporządzenia Wojewody Mazowieckiego z dnia 14 stycznia 2025 r. w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatu żuromińskiego, mławskiego i sierpeckiego (Dz. U. Woj. Maz. 2025r. poz. 577 ze zm.) może udzielić zezwolenia na przemieszczanie zwierząt i produktów w przypadkach opisanych w art. 44, 46-47, 49-51 rozporządzenia nr 2020/687 oraz pod szczegółowymi warunkami wskazanymi w tych artykułach i warunkami ogólnymi określonymi w art. 43 ust. 2-7 tego rozporządzenia.